söndag 20 mars 2011

Logiskt tänkande?



Planetary boundaries eller planetära gränser är en uträkning gjord av bland annat Johan Rockström på SEI, Stockholm Environment Institute. Den visar nio olika områden när det gäller vår planets miljö. Varje område har ett gränsvärde och om ett eller flera av dessa områden överskrids kan det få konsekvenser i form av sammanbrott och katastrofer i det naturliga systemet.

På vilket sätt detta kan ske vet vi inte idag, inte heller hur många värden som måste överskridas för att något ska hända. Vad vi vet är att det är oförutsägbart och att det kan leda till oväntade konsekvenser. Idag är tre av de nio värdena över gränsen och är fler att vänta. Jag tycker att modellen är tydlig och solklar. Här behövs inga frågor och inga ifrågasättanden. Det som krävs är handling. Rockströms resultat är vetenskapligt framtagna och borde finnas som bakgrund på varje makthavares laptop som en liten påminnelse.

Om man nu vet om detta och reflekterar kring sin egen resursförbruking och det naturliga systemet är det inte annat än helt logiskt att börja fundera på hur man själv kan förändra sitt sätt att leva för att belasta det naturliga systemet mindre än vad vi gör idag. Funderar man dessutom hur ett sådant sammanbrott skulle te sig och vilka uttryck det skulle få lokalt och globalt kan man lätt börja bli lite nervös.

"Business as usual" är inte ett alternativ. Jag känner mig hemskt stressad för att det känns om om allting går så sakta. Mycket går åt rätt håll, men ändå ganska tungrott och för långsamt! Har man bilden av de överskridana gränsvärdena på näthinnan och ser kommersen på gågatan en helt vanlig lördag är det inte långt ifrån att huden reser sig lite på ens armar.

För att inspireras och förstå mer hur Johan Rockström tänker kan man titta på hans miniföreläsning "Let the Environment Guide our Development" på:
http://www.ted.com/talks/lang/eng/johan_rockstrom_let_the_environment_guide_our_development.html
As simple as that!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar